Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-04@12:01:58 GMT

اگر کبد چرب دارید دم کرده این گیاه را مصرف نکنید

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۳۰۰۵۴

اگر کبد چرب دارید دم کرده این گیاه را مصرف نکنید

پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در یک مطالعه که با هدف بررسی تاثیرات دم‌کرده برگ کاسنی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انجام شد، دریافتند که استفاده از این گیاه، علی‌رغم اثرات مثبت آن در بهبود آنزیم‌های کبدی، عوارض غیر منتظره‌ای دارد و استفاده درمانی آن مورد بحث است.

به گزارش ایسنا، بیماری کبد چرب غیر الکلی؛ تجمع چربی در کبد به میزان پنج تا ۱۰ درصد وزن کبد است که بدون مصرف الکل، مصرف مواد مخدر و هپاتیت ویروسی ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بیماری طیف گسترده‌ای از آسیب‌های کبدی را ایجاد می‌کند و اگر درمان نشود، می‌تواند منجر به سیروز کبدی و سرطان کبد شود. کبد چرب غیر الکلی با اختلالات متابولیکی مانند چاقی، التهاب، مقاومت به انسولین، استرس اکسیداتیو و اختلال سطح چربی خون، مرتبط است.

این بیماری در حال تبدیل شدن به شایع‌ترین بیماری مزمن غیرواگیر در سراسر جهان است. در مطالعه‌ای که در سال ۱۳۹۵ در ایران انجام شده، شیوع بیماری کبد چرب غیر الکلی، ۳۳.۹ درصد گزارش شده و این بیماری بیشتر در مردان، افراد چاق و سالمندان شایع است. مطالعات متعدد نشان داده که بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی مرگ‌ومیر بالاتری دارند.

با توجه به این‌که نمونه‌برداری از کبد برای تشخیص میزان چربی آن، یک روش تهاجمی است، از سونوگرافی برای تخمین چربی کبد استفاده می‌شود.

دارو‌های گیاهی که به دلایل فرهنگی و اقتصادی استفاده می‌شوند، می‌توانند نقش مهمی در درمان و مدیریت بیماری‌های کبد داشته باشند.

گیاه «کاسنی» یکی از گیاهان دارویی است که به دلیل داشتن ترکیبات مختلف در دانه، گل، ریشه، ساقه و برگ، از اهمیت دارویی بالایی برخوردار است. مطالعات نشان داده که این گیاه اثرات مختلفی از جمله، اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضد باکتری، ضد ادراری، ضد دیابت، ضد التهاب و ... دارد.

تمام مطالعات در خصوص تاثیر کاسنی بر روی کبد، بر روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده است و تنها در یک کارآزمایی بالینی تاثیر مکمل کاسنی و زردچوبه بر بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بررسی شده است.

بیماری کبد چرب غیرالکلی در خاورمیانه شیوع بالایی دارد، با توجه به عوارض بالای این بیماری و اثرات مفید کاسنی بر کبد چرب غیرالکلی در مطالعات، پژوهشگران در یک مطالعه فواید احتمالی استفاده از کاسنی را در درمان این بیماری بررسی کردند.

در این مطالعه ۶۰ بیمار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی درجه ۲ و ۳ به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه کنترل تنها درمان معمول این بیماری را دریافت کردند و گروه دیگر علاوه بر درمان معمول، به مدت ۶ هفته برگ کاسنی را به صورت دم‌کرده مصرف کردند.

به بیماران گروه مداخله آموزش داده شد تا ۱۵ گرم برگ کاسنی را در دو مقدار مساوی (هربار ۷.۵ گرم) قبل از ناهار و شام در ۲۰۰ سی‌سی آب جوشیده، به مدت ۲۰ دقیقه دم کنند.

همچنین از آن‌ها خواسته شد در طول مطالعه از سایر دارو‌های گیاهی استفاده نکنند و فعالیت بدنی، رژیم غذایی و داروی خود را تغییر ندهند. همچنین به منظور یکسان‌سازی رژیم‌های غذایی، به هر دو گروه توصیه شد از یک دستورالعمل غذایی که در اختیار آن‌ها گذاشته شد، استفاده کنند.

با توجه به این‌که پیش از این هیچ مطالعه انسانی در مورد مصرف دم‌کرده برگ کاسنی انجام نشده بود، آزمایش‌های مختلفی مانند بررسی آنزیم‌های کبدی، پروفایل لیپیدی، قند خون ناشتا، میزان آلبومین، کلسیم، کراتینین، فسفر، بیلی‌روبین، سدیم، پتاسیم، شمارش کامل سلول‌های خونی و قد و وزن، هم در ابتدای مطالعه و هم ۶ هفته بعد انجام شد.

در طول ۶ هفته مطالعه، چهار بیمار به دلایل زیر از مطالعه حذف شدند:

بیمار اول با دل‌درد شدید و ناتوانی در خوردن وعده‌های غذایی در روز، مصرف کاسنی مطالعه را ترک کرد؛ اما در روزی که از آن استفاده نکرد، هیچ علامتی نداشت.

بیمار دوم به دلیل درد شدید معده و اسهال شدید در روزی که کاسنی می‌خورد، مطالعه را ترک کرد.

بیمار سوم هنگام خوردن کاسنی، حالت تهوع و عدم تحمل غذایی داشت.

نفر چهارم نیز به دلیل تلخی نمی‌توانست از دم‌کرده برگ کاسنی استفاده کند.

در نهایت ۳۰ نفر در گروه کنترل و ۲۶ نفر در گروه مداخله، مطالعه ۶ هفته‌ای را تکمیل کردند.

پس از ۶ هفته مطالعه، بیلی‌روبین و آنزیم‌های کبدی (ALT و AST) به طور معنی‌دار در گروهی که کاسنی مصرف کرده بودند، نسبت به گروه کنترل کاهش یافت.

در گروه مداخله تعداد گلبول‌های قرمز خون، پلاکت‌ها، هموگلوبین، قند خون ناشتا، کلسترول و LDL افزایش قابل توجهی داشت و حجم متوسط پلاکت نیز کاهش قابل توجه پیدا کرده بود.

در نهایت مشخص شد که استفاده از دم‌کرده برگ کاسنی، علی‌رغم اثرات مثبت آن در بهبود آنزیم‌های کبدی، عوارض غیر منتظره‌ای دارد و استفاده درمانی آن مورد بحث است.

این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده، به مدت ۱۲ هفته برنامه‌ریزی شده بود، اما به دلیل رعایت مسائل اخلاقی و عوارض مشاهده شده در آزمایشات و نتایج ظاهری بیماران، در هفته ششم متوقف شد.

پژوهشگران این مطالعه بر اساس نتایج به‌دست آمده می‌گویند که مصرف دم کرده برگ کاسنی می‌تواند عوارض جانبی غیرمنتظره‌ای در افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی داشته باشد.

به همین دلیل مطالعات انسانی بیشتری برای تحقیق در مورد فواید و عوارض جانبی دوز‌های مختلف قسمت‌های مختلف این گیاه بر بیماران مبتلا به این بیماری مورد نیاز است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: طرز تهیه کبد چرب مبتلا به کبد چرب غیر کبد چرب غیر الکلی بیماران مبتلا کبد چرب غیرالکلی آنزیم های کبدی گروه مداخله انجام شد ۶ هفته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۰۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد

آفتاب‌‌نیوز :

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روابط دانشگاه علوم پزشکی ایران، ناهید آریائیان افزود: چاقی زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، در نتیجه با «کاهش دریافت میزان کالری» و «افزایش فعالیت‌های فیزیکی» می‌توان از بروز چاقی و بیماری‌های وابسته به آن پیشگیری کرد.

وی اظهارداشت: در سال‌های اخیر میزان شیوع چاقی افزایش یافته و آمار افراد چاق از سال ۱۹۸۰ در جهان بیش از دو برابر شده است. در ایران تقریبا نیمی از افراد دارای اضافه وزن یا چاق هستند.

آریائیان با اشاره به افزایش کودکان مبتلا به چاقی، اظهار کرد: چاقی، زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌های شایع همچون بیماری‌های قلبی عروقی، پرفشاری و چربی خون، دیابت، انواع سرطان‌ها، برخی بیماری‌های زنان و ناباروری، کبدی (مانند کبد چرب)، کلیوی، مفاصل و اتوایمیون، تنفسی، اختلالات خواب، روحی و روانی و ... است. به علاوه چاقی باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی را افزایش می‌دهد.

این متخصص تغذیه ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن، ۲۰ الی ۲۵ درصد خطر مرگ و میر وابسته به چاقی کاهش می‌یابد؛ در واقع چاقی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های مزمن به شمار می‌رود و با کاهش حتی ۱۰ درصد از وزن می‌توان به اندازه قابل توجهی از ابتلا به بیماری‌های متابولیک و غیرواگیر پیشگیری کرد.

وی افزود: چاقی، افزایش درصد چربی بدن است و چاقی در کودکی، زمینه بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن در دوران بزرگسالی را افزایش می‌دهد.

آریائیان با اشاره به شاخص توده بدنی، خاطرنشان کرد: هر چه BMI (وزن به کیلوگرم تقسیم به مجذور قد به متر) بالاتر رود، میزان مرگ و میر هم بیشتر می‌شود. BMI بالاتر از ۲۵ تا ۲۹.۹ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ به عنوان چاقی تعریف می‌شود.

وی افزود: علت چاقی افزایش دریافت انرژی بیشتر نسبت به مصرف آن است؛ بنابراین برای پیشگیری از اضافه وزن باید میزان دریافت کالری را کنترل کنیم.

به گفته وی، یکی از علل کاهش مصرف انرژی، کاهش فعالیت فیزیکی است و چاقی، خود زمینه ساز کم تحرکی است.

این متخصص تغذیه با تاکید بر افزایش فعالیت فیزیکی، اظهار کرد: برخی افراد از رژیم غذایی نامناسب پیروی کرده و مواد غذایی خاصی را استفاده و یا برخی از گروه‌های غذایی را حذف می‌کنند؛ ولی باید توجه داشت که لازم است همه گروه‌های غذایی به میزان مورد نیاز استفاده شوند و گروه‌های سبزی‌ها (دارای فیبر بالا باشند و مصرف آن‌ها به صورت خام و آب پز به حس سیری کمک می‌کند)، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار، لبنیات کم چرب، گروه گوشت‌ها مانند انواع گوشت بدون چربی یا کم چرب، حبوبات و تخم‌مرغ در برنامه روزانه گنجانده شوند.

وی تاکید کرد: همچنین مصرف غذا‌های پرکالری و کم ارزش مانند فست فودها، غذا‌های سرخ کردنی، شیرینی‌ها و چربی‌های اشباع شده کاهش یابد و از روغن‌های مفید مانند روغن زیتون و کلزا در مقدار مورد نیاز استفاده و آب کافی مصرف شود.

به گفته آریائیان، از نشستن‌های طولانی، خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون، خوردن سریع غذا و مصرف غذا‌های شیرین و پرچرب خودداری کنید و به جای آن، تغییر سبک زندگی، پیاده‌روی مستمر، انجام ورزش‌های هوازی (به منظور کاهش چربی) به همراه غیر هوازی (برای افزایش متابولیسم بدن) و استفاده از مواد غذایی در حد نیاز را مورد توجه قرار دهید.

وی افزود: همچنین برای کنترل اشتها در فاصله وعده‌های اصلی می‌توانید از میان وعده‌های مغذی مناسب نظیر میوه‌ها (در حد مورد نیاز)، سبزی‌ها و آجیل بدون نمک (در میزان کم) استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هیچ وعده غذایی به خصوص صبحانه نباید حذف شود.

آریائیان تصریح کرد: منافع فیزیولوژیک وزن مناسب بسیار بالا است و وقتی وزن ایده‌آلی داریم علاوه بر حفظ سلامت بدن، حال و روحیه بهتری هم داریم و سیستم ایمنی بدن هم قوی‌تر است، در نتیجه کمتر به بیماری‌های جسمانی و روانی مبتلا می‌شویم.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • هوش مصنوعی در جستجوی راز آلزایمر: کاوش در ارتباط بین روده و مغز!
  • ۷ موردی که همین الان باید از شرشان خلاص شوید! پشیمان نمی‌شوید!
  • هشدار اورژانس ؛ این قارچ‌های خطرناک را مصرف نکنید
  • فشار خون عامل مرگ سالانه ۱۰ میلیون نفر در جهان
  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  • اسلام هراسی پای شهردار مسلمان لندن را هم گرفت
  • این تخم‌مرغ‌ها را مصرف نکنید
  • به چه نانی نان کامل می‌گویند؟/ تاثیر نان‌های کامل در لاغری
  • کبد چرب و دردسرهایش